Dwergkeeshond: de waakzame teddybeer

Dwergkeeshond zittend op een stam

De Dwergkeeshond is de kleinste soort Keeshond en wordt ook wel Pomeriaan genoemd. Ondanks zijn formaat is het een echte waakhond. Hij is achterdochtig naar vreemden, maar tegenover zijn baasje is het een aanhankelijke en lieve hond. De Dwergkeeshond is een ideale hond voor mensen met een klein huis of appartement. Ook voor gezinnen met kinderen is het een geschikte hond. Deze actieve hond is er dol op om activiteiten met zijn baasje te ondernemen. Zwemmen, rennen en lopen naast de fiets doet hij erg graag. Zijn uiterlijk wordt soms vergeleken met dat van een teddybeer. De afgelopen jaren is dit schattige hondje steeds populairder geworden. Wil jij meer te weten komen over de Dwergkeeshond? Misschien is dit hondenras wel wat je zoekt. Lees dit artikel om erachter te komen.

 

De geschiedenis: Gezelschapshond uit Pommeren

De Pomeriaan is een geminiaturiseerde verwantschap van de krachtige keeshonden ofwel sledehonden van het noordpoolgebied. Het ras is vernoemd naar Pommeren, het gebied in Noordoost-Europa dat nu deel uitmaakt van Polen en West-Duitsland. Het was daar vele honderden jaren geleden, dat de voorouders van de Pomeriaan werden weggefokt uit hun veel grotere, forsere neven. De Dwergkeeshond wordt dus ook wel Pomeriaan genoemd.

De Dwergkeeshond was ook vroeger al een populaire gezelschapshond. Veel bekende mensen uit de geschiedenis hebben een Dwergkeeshond gehad. Denk hierbij een Mozart, Chopin, Michelangelo en Koningin Victoria.

 

Het karakter: intelligent en waakzaam

De Dwergkeeshond staat op de lijst van meest intelligente hondenrassen. Van nature heeft dit hondenras een beschermend instinct en zullen ze, ondanks hun formaat, prima waakhonden zijn. Hun blaf is krachtig en hij kan daarmee duidelijk zijn eigenaar waarschuwen als er iets aan de hand is. Tegenover vreemden is een Dwergkeeshond achterdochtig, maar naar zijn eigenaren toe is hij volgzaam, aanhankelijk en kalm. Hij heeft een moedig en nieuwsgierig karakter. Een Dwergkeeshond onderneemt graag activiteiten met zijn baasje en vindt het fijn om in het middelpunt van de aandacht te staan.

Een Dwergkeeshond kan het meestal goed vinden met kinderen, maar het is van belang om een oogje in het zeil te houden. Het is namelijk een kleine hond en kinderen kunnen hem verwarren met speelgoed. Net zoals bij ieder hondenras is het aan te raden om kinderen onder de negen jaar niet alleen met een hond te laten. Ook met andere huisdieren kan de Dwergkeeshond het meestal goed vinden. Wel is het aan te raden om de huisdieren eerst goed aan elkaar te laten wennen. Als je een kleine woonruimte hebt, dan is een Dwergkeeshond een ideale hond.

Twee Dwergkeeshondjes

Het uiterlijk van een Dwergkeeshond

De Dwergkeeshond heeft van nature een trotse houding. Het is een kleine hond en wordt ook wel gezien als een speelgoedhond. De schofthoogte van reuen en teven is 18 tot 22 centimeter en ze wegen tussen de anderhalf en drie kilo. De kop van een Dwergkeeshond is in verhouding met het lichaam en is wigvormig. De oren zijn klein en staan altijd rechtop. De ogen zijn amandelvormig en bruin van kleur. De snuit van een Dwergkeeshond is in verhouding groot en bedraagt de helft van zijn kop. De staart van een Dwergkeeshond is gekruld en staat vrij hoog. Dit geeft hem een extra speelse uitstraling. De borst is diep en dit hondenras heeft een sterke rug.

De vacht van een Dwergkeeshond heeft een gemiddelde lengte. Het bestaat uit twee lagen. De eerst laag is zacht onderwol en de tweede laag is dekhaar. De haren op de nek, schouders en achterpoten zijn gemiddeld wat langer en dikker. De vacht kan veel verschillende kleuren hebben. Basiskleuren zijn zwart, wit, bruin en wolfgrijs, maar kleuren die ook voorkomen hetzij in in mindere mate zijn rood, crème en bont gevlekt. Combinaties van de genoemde kleuren kunnen ook voorkomen.

 

De verzorging

De Dwergkeeshond heeft gemiddelde verzorging nodig. De vacht moet gemiddeld een tot twee keer per week worden geborsteld om losse haren te weg te halen en de vacht er mooi te laten uitzien. Van jongs af aan kun je de pup heel goed laten wennen aan het borstelen, dan is de kans het grootst dat hij het normaal gaat vinden en er geen hekel aan krijgt. Het is niet nodig om de vacht te wassen. Dit hoef je alleen te doen als de vacht duidelijk vies is, bijvoorbeeld door modder of vies slootwater.

De oren en ogen moeten schoon blijven. Dit kun je schoonhouden door een schoon en vochtig doekje te gebruiken. De nagels moeten regelmatig worden gecontroleerd en bijgeknipt. Ook de haren tussen de tenen kunnen worden bijgeknipt als je merkt dat je hond zich er aan hindert. De tanden van de Dwergkeeshond moeten een keer per week worden gepoetst met een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta.

Dwergkeeshond rennend

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Over het algemeen is een Dwergkeeshond een gezond hondenras. Gemiddeld kan een Dwergkeeshond tussen de twaalf en vijftien jaar oud worden. Er zijn wel enkele erfelijke aandoeningen en ziektes die bij dit ras kunnen voorkomen. De Dwergkeeshond heeft aanleg voor:

  • Epilepsie
  • Syringomyelie
  • Black Skin Disease
  • Patella Luxatie

Als een Dwergkeeshond epilepsie heeft dan ontladen er plotseling grote groepen hersencellen. Dit is een aandoening in de hersenen. Er is sprake van epilepsie als een aanval van bewustzijnsverlies en verkrampte poten met regelmatige (of onregelmatige) tussenpozen optreedt. De aanvallen kunnen variëren in sterkte, in tijdsduur en in vorm, je ziet bijvoorbeeld veel schokken of juist alleen maar dat je hond helemaal verstijft. Als de storing in de elektrische geleiding zich door de gehele hersenen verspreidt, noemen we dit een klassieke complete aanval. Hierbij zie je duidelijk krampen bij de hond, de poten kunnen verstijven, de Dwergkeeshond kwijlt of schuimbekt heel erg en laat vaak urine en ontlasting los. Het is van belang dat je altijd je dierenarts contacteert als je vermoedt dat je hond hier last van heeft.

Syringomyelie is een aandoening van de hersenen en de ruggenmerg. Er ontstaat dan druk omdat de hersenen in het achterhoofdsgat worden gedrukt en hierdoor ontstaat er een blokkade bij de ingang van de ruggenmerg. Dit geeft ernstige hoofdpijn. Een hond zal niet altijd goed kunnen laten merken dat hij pijn heeft. Mogelijke symptomen zijn het knipperen met de ogen, krabben aan het oor en ze zonderen zich vaak af met zo min mogelijk beweging. Vaak is de pijn niet te onderdrukken met pijnstillers en moet er voor euthanasie worden gekozen.

Black Skin Disease is een aandoening waarbij de haren plotseling uitvallen en de huid zwart wordt. Patella Luxatie is een aandoening die veel voorkomt bij een Dwergkeeshond. Bij deze aandoening zitten de knieschijven los en kan de hond mank gaan lopen. Een operatie is hiervoor de enige oplossing, maar dit is niet altijd zonder risico’s. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een Dwergkeeshond een kleine hond is en dat de botten fragiel zijn.

 

Wist je dat?

De Dwergkeeshond is een hondenras dat regelmatig voorkomt in hondenshows. Dit gebeurt al vanaf de negentiende eeuw en wordt in verschillende landen gedaan. Door zijn uiterlijk is het een populair hondenras bij tentoonstellingen. Om mee te doen aan een hondenshow moet de hond een stamboom hebben, onder stamboom mag een hond niet meedoen.

 

Hondentraining voor dit ras

De Dwergkeeshond heeft van nature slim en leergierig karakter. Daarnaast is dit hondenras ook zelfverzekerd en eigenwijs. Als je jouw hond goed wilt opvoeden, is het van belang dat je op tijd begint met de socialisatie. Op deze manier is een Dwergkeeshond beter trainbaar, hij heeft immers al redelijk wat gezien en wordt dus niet meer van alles afgeleid. Hoe beter hij wordt getraind, hoe beter een Dwergkeeshond weet hoe hij op bepaalde situaties moet reageren, en hoe beter hij luistert.

Bij de training is het van belang dat je consequent en duidelijk bent. Daar heeft de Dwergkeeshond baat bij. Je moet de hond nooit fysiek straffen, hierdoor beschadig je het vertrouwen en is er de kans dat de hond agressief wordt. Een Dwergkeeshond is erg gevoelig en positieve trainingstechnieken geven het beste resultaat.

Een basistraining is voor iedere eigenaar met een pup aan te raden. Dit stimuleert bij een vroegtijdige socialisatie en het zorgt ervoor dat de pup de basiscommando’s leert.

Dwergkeeshond puppy

Wat kost een Dwergkeeshond?

Een Dwergkeeshond is een dure hond en kost al snel tussen de €1500 en €3000. Dit betaal je voor een Dwergkeeshond met een stamboom bij een erkende fokker. Het is aan te raden om je aankoop bij een erkende fokker te doen. Dit is een betrouwbaar adres en hij is op de hoogte van mogelijke erfelijke aandoeningen. Een Dwergkeeshond van een particuliere handelaar heeft vaak geen stamboom, hierdoor zijn vaak de grootouders van beide kanten en verder niet meer te achterhalen. Je bent daardoor niet op de hoogte van de medische geschiedenis van deze lijnen en het komt dan ook vaker voor dat honden zonder stamboom meer (erfelijke) ziektes met zich meedragen.

Naast de aanschaf zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden. Van te voren moet je bepaalde spullen aanschaffen, zoals een mand, riem, speelgoed en verzorgingsproducten. Daarnaast zijn er terugkerende kosten voor de voeding en de dierenarts.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Dwergkeeshond is een actieve hond en heeft gemiddelde beweging nodig. Hij geniet er van om te spelen met zijn baas. Dit kan in huis, in een omheinde tuin of op een speelveld. Bij een speelveld moet je de Dwergkeeshond altijd in de gaten houden, omdat grotere honden vaak te ruig spelen zijn voor dit kleine hondenras.

Een Dwergkeeshond geniet van verschillende activiteiten met zijn baas. Zwemmen, naast de fiets lopen en rennen vindt de Dwergkeeshond leuk om te doen. Korte spelletjes en stoeien is ook aan te raden. Een Dwergkeeshond is klein en het wordt dan ook afgeraden om uren te wandelen. De dagelijkse korte wandelingen zijn voldoende. Het wordt aangeraden om de Dwergkeeshond niet los te laten lopen, omdat roofvogels deze kleine hond kunnen aanzien voor een muis of konijn.

 

Erkenning in Nederland

De Dwergkeeshond wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

Heb jij al een Dwergkeeshond of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Dwergkeeshond is een geschikte hond voor in een gezin. Maar ook voor mensen zonder kinderen is dit een leuke hond om aan te schaffen. De Dwergkeeshond is intelligent, waakzaam en vriendelijk. Door zijn kleine formaat is hij gemakkelijk mee te nemen. De prijs van een Dwergkeeshond ligt iets hoger dan gemiddeld, maar dat is hij zeker waard. Bij een goede gezondheid kan dit hondenras tussen de twaalf en vijftien jaar oud worden. De Dwergkeeshond is dan ook een leuke metgezel voor een lange periode van je leven zijn. Ben jij van plan om een Dwergkeeshond aan te schaffen en wil je tips? Of heb jij al een Dwergkeeshond en wil je je ervaringen delen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *