Een puppy opvoeden, hoe pak je dat aan?

slapende puppy met teddy beer

Het opvoeden van een puppy is een complexe taak met veel verantwoordelijkheden. De manier waarop een puppy wordt opgevoed heeft veel invloed op de mentale en fysieke gezondheid van de pup zodra deze volwassen wordt. Het opvoeden van een puppy moet dan ook op de juiste manier gebeuren. Wil jij weten hoe je een puppy op de juiste manier kunt opvoeden en waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens de opvoeding? Lees dan verder in dit artikel!

Het begint allemaal bij de juiste voorbereiding

Het opvoeden van een puppy op de juiste manier begint al bij de voorbereiding. Deze periode is namelijk cruciaal. Heb je zelf een hond die zwanger is? Dan ben jij verantwoordelijk voor deze voorbereiding. Wil je een pup kopen? Dan is de fokker verantwoordelijk voor de voorbereiding. Vanwege deze reden is het dan ook verstandig om alleen een puppy te kopen bij een erkende fokker. Het is erg belangrijk om hier alert op te zijn.

Voordat je kunt beginnen met puppy’s moet de moeder gezond zijn. De gezondheid van de moeder van de puppy’s heeft een grote invloed op de gezondheid van de puppy’s die geboren gaan worden. Zorg er dus voor dat de moeder altijd voldoende eten heeft gehad en goed is opgevoed. Houd daarnaast rekening met de periode dat de hond zwanger wordt en zorg ervoor dat de hond minimaal één keer loops is geweest voordat er aan puppy’s gedacht wordt. Door dit te doen wordt de kans op gezonde puppy’s aanzienlijk groter. Dat is uiteraard wat je wilt!

Is jouw hond zwanger? Bereid je dan alvast voor op puppy’s. Koop de benodigde spullen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een mat
  • Een bench
  • Voer
  • Water- en voerbakken
  • Snacks
  • Speeltjes

Dit zijn een aantal dingen die je van tevoren al moet uitzoeken en bestellen. Dit zorgt er namelijk voor dat – zodra de puppy’s geboren worden – ze zich comfortabel kunnen voelen. Het is belangrijk voor een puppy dat hij zich zo snel mogelijk comfortabel voelt. Stress is slecht voor een puppy en kan een grote invloed hebben op het gedrag van de puppy als deze later wat groter is.

Het kopen van een mat, een bench, water- en voerbakken spreekt uiteraard voor zich. Het belangrijkste om rekening mee te houden bij de voorbereiding is dat je het juiste voer en de juiste snacks koopt. Gezonde voeding is enorm belangrijk in de eerste levensfase van een pup. Kies daarom voor voeding van hoge kwaliteit die speciaal gemaakt is voor een pup. Sommige rassen hebben specifiekere behoeftes aan bepaalde voedingsstoffen, houd hier dus ook rekening mee en bereid je maximaal voor.

Tijdens de eerste paar weken zijn puppy’s van de moeder afhankelijk op het gebied van voeding. Ze drinken dan de melk van de moeder. Deze melk zit vol met essentiële stoffen die helpen bij het versterken en ontwikkelen van het lichaam van de pup. Tijdens deze fase is het verstandig om het gewicht en de ontwikkeling van de pup nauwlettend in de gaten te houden en op papier bij te houden.

Tijdens de fase dat de moeder melk geeft aan de puppy’s is het belangrijk om het dieet van de moeder aan te passen. Het geven van melk kost namelijk veel energie. Zorg ervoor dat de moeder daarom voldoende voedingsstoffen krijgt en geef haar wat extra eten. Met name wat extra vetten helpen bij het produceren van melk. Dit zorgt ervoor dat de puppy’s genoeg voedingsstoffen binnen krijgen.

Door je goed voor te bereiden kun je op de juiste manier de socialisatieperiode en de opvoeding van een puppy aanpakken. Ze zeggen wel eens: goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij het opvoeden van puppy’s is dit van toepassing.

 

De socialisatieperiode

De socialisatieperiode is de periode waarin de pup het meest vatbaar is voor het leren van nieuwe dingen en het aanleren van een gedrag. Het is daarom belangrijk dat de socialisatieperiode op de juiste manier wordt gedaan. Gebeurt dit niet op de juiste manier? Dan kan dit voor grote gezondheidsproblemen zorgen, zowel op lichamelijk als op mentaal gebied.

De socialisatieperiode wordt gedaan door de fokker. Koop jij puppy’s bij een fokker? Dan hangt een deel van de gezondheid van deze pup dus af van de manier waarop de fokker de socialisatieperiode heeft gedaan. Kies dus voor een erkende fokker, dat is erg belangrijk.

rennende puppy in grasveld

De eerste drie weken

Is jouw hond zwanger? Dan begint jouw taak al zodra je hond zwanger is. Als de puppy’s dan uiteindelijk geboren worden dan is het cruciaal om meteen op de juiste manier te beginnen. De eerste drie weken van het leven van een puppy zijn zeer belangrijk. Tijdens deze periode is een puppy zeer kwetsbaar. Vaak kunnen ze de eerste week nog niets zien en horen ze pas geluiden na twee weken. Ze zijn dus eigenlijk aan hun lot overgelaten. Tijdens de eerste drie weken wordt het grootste gedeelte van de socialisatie gedaan door de moeder van de puppy’s. Het enige wat jij als baasje hoeft te doen is ervoor te zorgen dat de puppy’s warm en veilig zijn. Een veilig gevoel is zeer belangrijk tijdens deze fase.

Tijdens de eerste drie weken van de socialisatieperiode kun je jouw puppy’s al wel aanraken. Door dit te doen raakt een puppy al gewend aan menselijke aanrakingen, wat ervoor zorgt dat hij op latere leeftijd gemakkelijker een band op kan bouwen met mensen. Raak een aantal keren per dag de pup aan en aai hem zachtjes. Dit is genoeg tijdens de eerste die weken.

 

Week vier tot en met twaalf

Na de eerste drie weken van het leven van een puppy begint de echte socialisatieperiode en is het tijd om als baasje meer mee te helpen bij de ontwikkeling van de pup. Tijdens deze fase is het belangrijk dat de puppy zoveel mogelijk nieuwe dingen leert ontdekken, denk bijvoorbeeld aan:

  • Meer menselijk contact
  • Meer interactie met andere dieren
  • Nieuwe geluiden en omgevingen
  • Nieuwe speeltjes

De weken na week drie tot ongeveer week twaalf zijn te kwalificeren als een echte ontdekkingsfase. Tijdens deze fase wordt het karakter van de pup gevormd. Deze fase wordt gezien als de belangrijkste fase van de socialisatieperiode.

Menselijk contact is belangrijk. Zorg dus voor meer aanrakingen en speel op een rustige manier met de pup. Laat nieuwe mensen rustig kennis maken met de puppy. Het is belangrijk dat alles vanuit de puppy wordt gedaan en dat niets geforceerd wordt. Laat de puppy dus zelf ontdekken en snuffelen aan nieuwe mensen. Ook interactie met andere dieren is belangrijk, dit kunnen andere puppy’s zijn, maar ook andere huisdieren. Let wel op dat er geen dreigende situaties ontstaan. Is dit het geval? Haal de dieren dan snel uit elkaar.

Het ontdekken van nieuwe omgevingen en nieuwe geluiden is ook belangrijk tijdens deze fase. Probeer elke week nieuwe omgevingen te introduceren, denk bijvoorbeeld aan een grasveldje achter het huis, of een nieuwe ruimte in huis. Laat de pup ook nieuwe oppervlaktes voelen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe mat. De geluiden die je introduceert kunnen van alles zijn. Het is belangrijk dat het geluid niet te hard is, dit kan de puppy namelijk laten schrikken.

Nieuwe speeltjes zijn een goede manier om de puppy nieuwe dingen te laten ontdekken en om een speels karakter te vormen.

Tijdens deze fase van de socialisatieperiode wordt het een soort beeld van de wereld gevormd voor de puppy. Door deze fase op de juiste manier te laten gebeuren ontwikkelt de puppy een gezond beeld van de wereld. Gebeurt dit niet goed? Dan ontwikkelt hij angsten en andere problemen die heel lastig zijn om af te leren op latere leeftijd.

 

De tweede socialisatieperiode

De tweede socialisatieperiode is de periode na de twaalfde week. Deze periode duurt ongeveer zo’n veertien weken. Tijdens deze leeftijd zul je merken dat de hond wat angsten ontwikkelt. Tijdens de eerste socialisatieperiode is dit niet het geval, hierdoor is de overgang tussen deze twee periodes vaak snel op te merken. Tijdens deze periode is aandacht en veiligheid ook belangrijk om de invloed van deze angsten te beperken.

 

De volwassen fase

Na ongeveer een half jaar begint de zogenaamde puberteit. Tijdens deze fase veranderen de hormonen in het lichaam van de hond en wordt de pup een echte volwassen hond. Tijdens deze fase zul je veel veranderingen in het gedrag merken en wordt het karakter van de hond nog verder ontwikkeld.

 

De belangrijkste tips bij het opvoeden van een puppy

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het zeer belangrijk om de opvoeding van de puppy serieus te nemen om zo een gezonde hond te krijgen. Om deze opvoeding wat eenvoudiger te maken hebben wij een aantal tips voor je. Door middel van deze tips kun jij de opvoeding van jouw puppy op de juiste manier aanpakken.

 

Tip 1: leer de pup om alleen te zijn

Verlatingsangst is iets dat regelmatig voorkomt bij honden. Verlatingsangst betekent dat de hond niet alleen kan zijn. Zodra een hond met verlatingsangst alleen is wordt hij ongelukkig en gaat hij zich ongezond gedragen. Deze angst wordt vaak ontwikkeld tijdens de socialisatieperiode. Door tijdens deze periode de pup regelmatig alleen te laten zijn leer je de pup alleen te zijn en verklein je de kans op verlatingsangst op een latere leeftijd.

Tip 2: leer het gedrag van een pup te analyseren

Puppy’s zijn zeer kwetsbaar, vooral in de eerste weken van hun leven. Ontdekken is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een pup. Tijdens deze fase is veiligheid en comfortabel voelen voor een pup belangrijk. Leer daarom het gedrag en de lichaamstaal van een puppy te analyseren. Zo kun je snel zien of de puppy blij is met de situatie, of dat de situatie mogelijk te overweldigend is voor de puppy. Vervolgens kun je dan snel aanpassingen maken zodat hij zich weer op zijn gemak voelt. Gaat jouw puppy zich anders gedragen en probeert hij weg te lopen, of heeft hij zijn staart in een aparte houding? Dan kan het zijn dat hij bang is. Onderneem dan actie en zorg ervoor dat die angst verdwijnt.

 

Tip 3: laat de puppy zo snel mogelijk kennis maken met alledaagse geluiden

Het geluid van de vaatwasser, het geluid van een kraan, het geluid van de stofzuiger. Dit zijn allemaal geluiden die elke dag voorkomen. Zorg ervoor dat jouw puppy zo snel mogelijk kennis maakt met deze geluiden, dit zorgt ervoor dat hij hier later niet angstig voor is.

 

Tip 4: laat jouw puppy op een veilige manier ontdekken

Ontdekken is belangrijk tijdens de socialisatieperiode. Het is echter wel belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Als voorbereiding op het krijgen van een puppy kun je de omgeving waar de puppy gaat opgroeien al scannen op mogelijke gevaren. Vervolgens pas je de omgeving dan aan tot een veilige omgeving voor jouw puppy. Je kunt zo jouw puppy op een veilige manier zelf vanalles laten ontdekken. Dit is een belangrijk onderdeel van het op laten groeien van een puppy.

 

Tip 5: wees niet bang om hulp in te schakelen

Het opvoeden van puppy’s is complex. Merk je dat het gedrag van jouw puppy niet is zoals het hoort, of merk je dat hij misschien aan de magere kant is? Wees dan niet bang om hulp in te schakelen. Hoe eerder je hulp inschakelt, hoe beter. Hierdoor kan het gedrag namelijk sneller worden aangepast en zijn er meer veranderingen mogeljik. Wees dus niet bang voor het inschakelen van hulp!

blije puppy buiten

Conclusie

Het opvoeden van een puppy is een erg leuke ervaring, maar het is wel belangrijk dat dit op de goede manier gebeurt. De informatie die je in dit artikel hebt kunnen lezen kunnen ervoor zorgen dat jij jouw puppy op de juiste manier kunt opvoeden. Heb jij al eens een puppy opgevoed? Dan zijn wij benieuwd naar jouw ervaring hiermee. Laat daarom onder dit artikel even een reactie achter!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *